El Mercader de Venècia. William Shakespeare
Teatre Nacional de Catalunya. Sala Gran
Comentari:
Anar a veure en Ramon Madaula és un aprenentatge actoral i una emoció constant com a espectador. En aquest mercader aconsegueix un repte difícil, extrany, fabulós i recargolat com el propi Shakespeare, donar-li la volta al text, embruxar-nos les emocions, fer-nos abadonar les nostres ments i tot el que saben, i pujar els batecs del cor, per oferir-nos un Shylock nou, melancòlic, romàntic, un etern malvat i mesquí que es converteix en el protagonista benvolgut i indiscutible.
Una revisió del clàssic per part d'en Duran, agosarada però aconsiguida, original però respectuosa, moderna i clàssica alhora.
Acompanya aquesta posada en escena una magnífica escenografia, edificada a partir d'elements senzills i imprescindibles, que resulten magnífics per la seva subtilitat. I són introduïts amb gràcia i elegància, sorprenent en tot moment, i copsant els sentits a cada instant.
Sinopsi:
Amor, passió i diners
A El mercader de Venècia, com passa tan sovint dins l’obra de William Shakespeare, res no és ben bé el que sembla a primera vista. Des de l’epítet de «comèdia romàntica» que acompanya el títol de l’obra en la seva primera edició (1600) fins al perfil de Shylock, un dels jueus més memorables de la història de la literatura dramàtica, tot és tan complex i relatiu que ens priva de refugiar-nos en etiquetes i esquematismes. El muntatge que es podrà veure a la Sala Gran, dirigit per Rafel Duran, està marcat conscientment pel panorama actual i ens situa sense complexos en un context de recessió econòmica.
Repartiment:
Shylock
Ramon Madaula
Antonio
Àlex Casanovas
Bassanio
Roger Coma
Porcia
Anna Ycobalzeta
Nerissa
Marta Domingo
Jessica
Margalida Grimalt-Reynés
Lorenzo
Albert Ausellé
Graciano
Joan Valentí
Salerio
Pere Eugeni Font
Solanio
Àlvar Triay
Tubal / El vell Gobbo
Santi Pons
Stephanie
Marta Betriu
Dux de Venècia / Príncep d’Aragó
Pep Sais
Lancelot Gobbo
Pep Ambròs
Príncep del Marroc
Joan Díez
Servents, secretaris, guardaespatlles, policies i altres
Joan Díez
Jordi Llovet
David Ortega
Oriol Ruiz
Josep Sobrevals
Fitxa:
Traducció
Joan Sellent
Direcció
Rafel Duran
Escenografia
Rafel Lladó
Vestuari
Isidre Prunés
Il·luminació
Kiko Planas
So
Pepe Bel
Recerca i edició de vídeo
Eugenio Szwarcer
Caracterització
Lucho Soriano
Mariona Trias
Ajudant de direcció
Antonio Calvo
Ajudanta d’escenografia
Marsa Amenós
Ajudanta de vestuari
Georgina Viñolo
Producció
Teatre Nacional de Catalunya
Vídeo
Teatre Nacional de Catalunya
4.3.12
3 comentarios:
El mercader de Venècia és junt a Hamlet i Macbeth una de les obres de Shakespeare que més m'han agradat sempre, el tema que es pot llegir o veure també en l'avar de Molière però sucat amb l'amor, un colofó que el fa com tot allò d'aquest autor, etern.
Molt bo el teu comentari i la síntesi, darrerament de teatre clàssic o no tan clàssic he vist, doncs treballe a un teatre "El tiempo y los Conway", "El avar", i "el heredero" de Eduardo de Filippo. Bones obres que malauradament no han tingut gran resò de públic. Però què hi farem, a la gent els agrada més un musical com el que estan fent al Principal de València ara, "Sonrisas y lágrimas", no és una obra roïna, però no és d'allò més etern, tot i què toca el tema del nazisme i de la crueltat humana.
Bé Isabel, ja tinc Internet una altra vegada, m'he eixia més barat que anar cada dos o tres dies a un cíber o un locutori i gasstar-me dos euros cada vegada. Ja ens llegim i et llegiré més a sovint.
Un fort petó a tu i a la família i a la família teatral de
Vicent
Vicent, el teu comentari m'omple d'alegria.
Estic plenament d'acord amb tu, absolutament. El temps i els Conway és una obra magna, que m'agradaria molt escenificar algun dia.
Oh Vicent, moltes gràcies per ser-hi, ahí,a l'altre cantó...Recollits els petons per les famílies, i rep-los tu també, per a tu i la Marga, amb molt de carinyu.
Isabel
Gran espectacle.
Publicar un comentario