Translate

Wednesday, March 31, 2010

Júlia M. Novel·la de Sílvia Romero

Júlia M.
Sílvia Romero
Pagès editors
1ª edició, 2009
Gènere: Novel·la

183 pàgines
ISBN: 978-84-9779-737-5

Guanyadora del IV Premi Ramon Roca Boncompte

Tràiler de la novel·la:
http://www.youtube.com/watch?v=in_yO_Cou_0

Blog de l'autora: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/163327


Web de Sílvia Romero: http://www.silviaromeroolea.es.tl/

Ressenya de la novel·la Júlia M

Elisa és una dona de mitjana edat, propera a la cinquantena, que després d’un fort desengany se separa del seu marit , deixa enrere les falses amistats i la família i comença una nova vida com a dona que només depèn de sí mateixa. S’instal•la a Poblesec i de seguida coneix Na Júlia Muntanyola, és a dir, Júlia M, a qui tothom coneix com a Jujú. És una venerable anciana, estimada de tothom, sorda i un xic repapiejant.
Entre les dues dones no triga a establir-se un fort vincle emocional que portarà a Elisa a descobrir coses de sí mateixa que ignorava.
A través de les cartes que la mare de L’Elisa li deixa després de morir, l’Elisa descobreix qui és i el lector, amb el plaer de la recreació més versemblant, descobreix la Barcelona i la Catalunya de postguerra.
El viatge que la Sílvia Romero ens permet a través de Júlia M, no és només un viatge al passat sinó una finestra oberta a la seva pròpia intimitat, emocions i sentiments envers un període de la nostra història molt present i molt recent. La penetrant mirada de la Sílvia ens permet l’entrada en el seu univers on manen i emanen les emocions. De tota la seva obra és aquesta potser, la narració més intimista, on se’ns mostra autèntica i ens ofereix sense embolcalls la poètica de l’ànima.
Sílvia Romero


Sílvia Romero i Olea neix a Barcelona el 1962, i es llicencia en Filologia Catalana a la universitat d’aquesta mateixa ciutat.
S’inicia en el món de l’escriptura amb la creació de contes infantils, alguns d’ells publicats a la revista Tretzevents.
Posteriorment treballa el relat breu, gènere amb el qual obté diversos guardons literaris, dels quals cal destacar el “III Premi Ramon Planes de Narrativa Breu” (2006) amb el recull de contes titulat Verbes.
En poesia col•labora amb la Fundació Akwaba per tal de denunciar la situació dels nens i nenes soldats arreu del món mitjançant el llibre Jocs de guerra. Cosa d’infants, escrit amb coautoria amb Alícia Gili.
Però és en el camp de la novel•lística on s’hi troba més a gust, i fruit de la seva dedicació són les obres Amor a sang freda, finalista del “II Premi Sèrie Negra de Novel•la” (2002); Ànima mesquina, guanyadora del “XVII Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó” (2004); Iskander. Un viatge a la màgia dels llibres, guanyadora del “5è Premi Lleida per a Projecte de Novel•la” (2006) i finalista del "I Premi Ictineu" (2009), escrit amb coautoria amb Alícia Gili; i Júlia M., guanyadora del “IV Premi Ramon Roca Boncompte” (2008).
En l’actualitat treballa com a conductora de Clubs de Lectura a la Biblioteca Joan Oliva i a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, i s’encarrega de tirar endavant el Bloc de crítica literària Caducitat Immediata.
És sòcia de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

1 comment:

onatge said...

Hola Isabel. Júlia M., el llibre de la Sílvia que encara tinc pendent de llegir. I després de tot el què tu dius, m'hi posaré aviat.

Una abraçada.
onatge