Translate

lunes, noviembre 26, 2012

El Trencanous···································_La Butaca_


El Trencanous de Txaikovski
La dansa, aquesta meravellosa Art Escènica que omple l'escenari amb el moviment de la natura i l’harmonia dels elements en els seus moviments. És capaç d'explicar els contes més meravellosos a través de la perfecció en l'expressió corporal i les evolucions per a aconseguir elevar l'emoció de l'espectador a nivells poderosos.
El Ballet de Praga amb una exquisida posada en escena i uns ballarins d'execució exemplar, ens acarona l'ànima i el cor amb deliciosa i sorprenent combinació de dansa clàssica i contemporània, i fins i tot amb elements de pur histrionisme (ben administrat) teatral.
A destacar el diable fabulós fins el mutis i la sinuosa, sensual, i exquisida dansa del duet en la Dansa Àrab. Una visió que corprenia per complert.
Dolçor i acaronament dels sentits.
Destresa, refinament, éssers eteris...
Una agosarada però encertada proposta d'en Youri Vámos.

L’esperit del Nadal al Liceu
El coreògraf hongarès Youri Vámos desperta l’esperit del Nadal tot fusionant en un sol ballet dues de les histories que representen la quinta essència del conte nadalenc. Un regal brillant convertit en dansa.
 Al mateix carrer del Londres del segle XIX trobem els negocis del prestamista Mr. Scrooge i del joguinaire Herr Drosselmeier. Nomes als contes poden compartir aventures els protagonistes d’Un conte de Nadal de Charles Dickens i d’El trencanous d’E.T.A. Hoffmann. I al ballet. L’any 2004 el coreògraf Youri Vámos, conegut com "el millor narrador de la dansa", va voler re interpretar la dramatúrgia de l’obra de Txaikovski -un clàssic de la cartellera nadalenca- i inserir-la en el conegut relat de Dickens. El resultat es una celebració de l’esperit nadalenc. El Nadal elevat al quadrat. Imaginar el teatre com un regal, amb el seu paper i el seu llac resplendent de seti vermell, obrir-lo i submergir-se en la màgia de la tradició..






  
El Ballet del Teatre Nacional de Praga, fundat l’any 1883, és la companyia txeca de dansa més antiga i amb un prestigi més gran. Ara fa set anys que Petr Zusca n’ocupa la direcció artística, amb l’obertura a nous estils i la consolidació del seu renom internacional.
 

COREOGRAFIA
LLIBRET
Youri Vámos
a partir dels contes de Charles Dickens i E.T.A. Hoffmann
DIRECCIÓ D’ESCENA
Joyce Cuoco i Uwe Schröter
ESCENOGRAFIA I VESTUARI
Michael Scott
IL·LUMINACIÓ
Klaus Gärditz
DIRECCIÓ MUSICAL
Sergej Poluektov
Solistes i cos de ball del Ballet del Teatre Nacional de Praga 
amb la col·laboració dels alumnes de  l’IES Oriol Martorell





24.11.12

2 comentarios:

Vicent Llémena i Jambet dijo...

Ací al Teatre Principal de València gairebé tots els anys fan "El trencanous" de Txaikovski i enguany han fet també "Un conte de Nadal" de Dickens, el que passa és que la primera l'han llevada i crec que ha estat perquè han acomiadat un dels directors del Centre Coreogràfic de la Generalitat Valenciana, i com que tenia drets d'autor en certes coreografies l'han hagut de suspendre, ha estat una llàstima, perquè el trencanous sempre dóna molt de si, i sobretot quan es vol fer ballet de qualitat.

En fi, que per ací estem en hores baixes.

Una abraçada valenciana russafenca de

Vicent

Unknown dijo...

ja ho veus Vicent, com ens hem de veure. En les hores baixes que sempre provoquen els de dalt, quan s'avorreixen massa, els primers a pagar el pato sempre els de més avall...I per descomptat la Cultura. Però seguirem lluitant amb les nostres armes, la paraula, i l'art i el pensament!
Apa!
Una gran abraçada amic meu!!!